Caleidoscop I

Începînd de astăzi, 24 iunie 2019, în fiecare luni, voi încerca să public într-o nouă rubrică, Caleidoscop, articolele ce mi-au atras atenția în timp, dar și recomandările mele (cărți, muzică, film) pentru săptămîna curentă. Majoritatea articolelor recomandate vor fi în engleză ori în franceză (poate uneori mă voi hazarda și cu legături către articole scrise în italiană), dar nu voi ezita să fac trimiteri și către articole de la noi, deși, trebuie să mărturisesc, puține mai sînt publicațiile pe care le mai citesc în spațiul online românesc.
V-aș mulțumi dacă mi-ați trimite recomandări de orice tip: filme, piese de teatru, spectacole, cărți ori locuri, pentru ca rubrica să fie tot mai bogată și să vă împlinească așteptările.
Primul pas e întotdeauna cel mai greu și-acesta e al meu:
Răsfoind lumea
Noaptea ce-a trecut a stat sub semnul magicului, căci cerurile s-au deschis și Ielele, Dînsele, Nemilostivele, Iudele, Drăgaicele, Samovilele, Vînturițele ori Milostivele, Măiastrele, Frumoasele, Fetele cîmpului, Fetel codrului, Vitezele, Sfintele, Șoimancele s-au întîlnit în locuri tainice ori ne-au bîntuit visele.

În ziua de Sf. Ion Botezătorul, numită Sînziene sau Drăgaică, nu se lucrează, căci te pocește și vei juca ca Drăgaicele. „Drăgaicele sînt un fel de Șoimane sau Rusalii cari opăresc oamenii. În această zi se adună disdedimineață de pe cîmp tot felul de buruieni bune de leac peste an”.
Tudor Pamfile – Mitologie românească I. Dușmanii și prietenii omuluiÎn acest timp, cînd încep a se coace semănăturile, se adună la un loc toate fetele din mai multe sate, și alegînd pe cea mai frumoasă și mai robustă, îi dau numele de Drăgaica. Apoi, cu ea înainte, merg prin semănături și-i fac o cunună împletită din spice, i-o pun pe cap, o mai înfrumusețează cu o mulțime de cîrpe, de toate colorile și-i dă în mînă chelia de la șurele lor. Drăgaica, în acest chip înfrumusețată, cu brațele întinse și cu cîrpele expuse vîntului, ca și cum ar sbura, se întoarce spre casă, cîndînd și săltînd, și merg prin toate satele fetelor cari au însoțit-o. Acestea, urmînd-o în cîntece destul de frumoase o numesc sora și superioara lor. Toate fetele țăranilor din Moldova năzuiesc foarte mult la această cinste, deși cîntecul lor zice că acea fată, care reprezenta pe Drăgaica, nu poate să se mărite pînă după trei ani.
Tudor Pamfile – Sărbătorile de vară la români
- Melancolia ideilor: glose la un portret. Tudor Vianu – 55 de ani de la moarte
- Poate una dintre puținele plăceri ale copilăriei, pe care reușim s-o prelungim și mai tîrziu, sînt desenele stîngace, mîzgăliturile. Pe marginea unei pagini într-o ședință plictisitoare, într-un caiet de-a lungul unei călătorii mult prea lungi ori pur și simplu într-o oră tîrzie, liniile stîngace ne pot închide visele ori stăpîni frustrările. Cîteva exemple ale unor nume celebre (Tennesse Williams, Regina Victoria a Marii Britanii ori Stephen King) găsiți în Arta mîzgăliturii.
- Prerafaelismul între poveste și imagini și adăugați lecturii articolul despre cum Dante Gabriel Rossetti, un prerafaelit, l-a redat Occidentului pe marele poet persan Omar Khayyam.
- Știați că, în antichitate, un filosof grec a fost exilat pentru că a suținut că luna e o rocă și nu un zeu?
- Au fost bibliotecile universul lui Borges sau universul a fost o bibliotecă pentru scriitorul argentinian?
Pribegind prin timp
- Azi sărbătorimSînzienele ori Drăgaica și vă invit să vizitați La blouse roumaine, comunitatea care a transformat această zi în Ziua Universală a Iei.
- Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, despre biserica bizantină de secol X de la Alba Iulia: Schimbă percepția noastră asupra acelor vremuri
- Un fascinant articol despre Orașul invizibil de sub Paris
- Povestea unui fost călugăr ortodox care, devenit arheolog, face una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului al XX-lea – rămășițele unui om crucificat

- Măreața Cale Lactee, pînă la urmă, poate sîntem într-un loc special din Univers.
- Cu ajutorul razelor X ni se dezvăluie o altă imagine a cerului nopții și a Universului
Plăcerile și trîndăviile săptămînii 24-30 iunie 2019
Cum vara e în toi și concediul aproape, oscilez între a reciti Don Quijote și un volum de povestiri de Hemingway. Săptămîna trecută m-am cufundat iar în Cazacii lui Tolstoi și, deși e unul din volumele de început, în multe pagini l-am regăsit pe uriașul prozator de mai tîrziu.
Cadoul muzical al săptămînii: aria „Cîntec către lună” din opera Rusalka de Antonin Dvorak interpretată de Lucia Popp.
Radio România Muzical este postul de radio pe care-l ascult aproape fără încetare, cînd sînt la volan, la serviciu ori în, tot mai puținele, ceasuri de relaxare, astfel că recomandările mele muzicale vor fi, în mare parte, din programele acestuia. Iată, așadar, momentele de neratat ale acestei săptămîni.
- luni, de la ora 15:30, în cadrul rubricii Concerte de 5 stele se difuzează Summer Night Concert Schönbrunn cu Orchestra Filarmonicii din Viena, concert ce a avut loc în 20 iunie 2019. Gustavo Dudamel a fost dirijor și pianista Yuja Wang solistă.
- marți, în cadrul rubricii Polifonii (de la ora 13:05), Maria João Pires și Orchestra „Mozart”, dirijor Claudio Abbado, ne oferă Concertul nr. 27 KV 595 în si bemol major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, iar de la ora 19:30, în cadrul rubricii Concertele Radio România Muzical, puteți reasculta Concertul susținut de Orchestra Română de Tineret la Sala Mare a Ateneului Român în 11 mai 2019: dirijor Cristian Mandeal și solist violoncelistul Ștefan Cazacu. În program: Antonin Dvořák – Concertul op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestră și Dmitri Șostakovici – Simfonia nr. 5 op. 47 în re minor
- miercuri în cadrul rubricii Glissando (11:00) o întîlnire de excepție cu Radu Lupu și Orchestra Filarmonicii din Israel, condusă de Zubin Mehta: Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 4 op. 58 în sol major pentru pian și orchestră
- joi rubrica Glissando vă prilejuiește, între 11:00 - 13:00, întîlniri cu Daniil Trifonov ori Valentina Lisitsa – Bach, Rachmaninov, dar și muzică de film (fragmente din Urzeala tronurilor ori Love Story)
- vineri, în cadrul rubricii Glissando (cu începere la ora 11:00), Bolero de Maurice Ravel în interpretarea Orchestrei Simfonice din Londra condusă de Claudio Abbado, iar pianistul Yundi, alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Daniel Harding, ne oferă Concertul nr. 5 op. 73 în mi bemol major pentru pian și orchestră „Imperialul” de Ludwig van Beethoven. Mai tîrziu, în rubrica Polifonii (13:05) îi puteți asculta pe Jascha Heifetz și Orchestra Simfonică din Boston, dirijor Charles Munsch, interpretînd Concertul op. 61 în re major pentru vioară și orchestră, al aceluiași compozitor. Seara, de la ora 19:00, nu uitați de Stagiunea Muzicală Radio, un program în întregime rusesc: Modest Musorgski – Poemul simfonic „O noapte pe Muntele Pleșuv” (dirijor Vakhtang Jordania); Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul op. 35 în re major pentru vioară și orchestră (solist Alexandru Tomescu, dirijor Emil Simon); Serghei Rahmaninov – Simfonia a II-a op.27 în mi minor (dirijor Francisco Rettig)
- sîmbătă vă recomand rubrica Grădina de sunete de la ora 10:00.
- duminică, la sfîrșitul după-amiezii, începînd cu ora 17:00, rubrica Compozitorul săptămînii. Frédéric Chopin.
Informațiile sînt preluate de pe site-ul romania-muzical.ro, iar despre frecvențe ori modalități de ascultare găsiți informații în pagina dedicată.