Caleidoscop II

Prima zi de iulie anunță o săptămînă călduroasă. Mulți poate deja ați plecat în concedii, iar pentru cei rămași așteptarea e cu mult mai grea, acum cînd au mai rămas, poate, doar cîteva zile.
Vă ofer cîteva recomandări de lectură ori muzicale care sper să vă însoțească ori să vă aline așteptare, iar cadoul muzical mi-aș dori să reușească să vă umple o seară cu farmecul altor vremi.
Răsfoind lumea
- Romanul-foileton al Bucureștiului la început de veac, o recenzie a celui mai nou roman al lui Cristian Teodorescu, un autor care, prin Medgidia, orașul de apoi (2009), mi-a arătat că este unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani. București, marea speranţă este și recomandarea mea de lectură pentru această săptămînă.
- Ceea ce părinții pustiei știau demult și noi reînvățăm astăzi, ajutați de noua știință: Muncind cu mîinile îți ajuți mintea
- Despre cum afișele s-au transformat în artă de-a lungul timpului
- Viitorul s-ar putea să ne rezerve niște surprize fascinante, poate chiar înfricoșătoare: Inteligența Artificială a fost folosită pentru a simula Universul și nici măcar cei implicați nu înțeleg cum de-o face atît de precis
Plăcerile și trîndăviile săptămînii 1-7 iulie 2019
Cadoul muzical al săptămînii: Concertul susținut de Rosita Renard, o celebră pianistă chiliană din prima jumătate a secolului trecut, la Carnegie Hall în seara zilei de 19 ianuarie 1949. Pianista avea să moară doar cîteva luni mai tîrziu de encefalită.
Recomandările mele muzicale vin, ca-n fiecare săptămînă, din programul Radio România Muzical.
- marți, în cadrul rubricii Glissando (de la ora 11:00), puteți asculta Concertul nr. 11 în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn în interpretare lui Arturo Benedetti Michelangeli și a Orchestrei de Cameră din Zurich, dirijor Edmond de Stoutz, iar de la ora 21:00, în transmisiune directă de la Amsterdam, concertul susţinut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Olandeze „Royal Concertgebouw”, dirijor Hannu Lintu și solist violonistul Augustin Hadelich. În program: Serghei Prokofiev – Uvertura rusă op. 72; Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul op. 35 în Re major pentru vioară şi orchestră; Modest Musorgski – Suita „Tablouri dintr-o expoziţie”.
- miercuri, tot în cadrul rubricii Glissando (11:00), o întîlnire de neratat cu Mstislav Rostropovici și Orchestra Filarmonicii din Londra condusă de Carlo Maria Giulini – Concertul nr. 1 op. 33 în la minor pentru violoncel și orchestră de Camille Saint-Saëns
- joi vă las să descoperiți în întregime rubrica Glissando între orele 11:00 - 13:00. În program Ceaikovski, Mozart, Vivaldi și Brahms. De la ora 13:05, în cadrul rubricii Polifonii, o mică bijuterie muzicală: Concertul în re minor pentru oboi și orchestră de Alessandro Marcello
- vineri, în cadrul rubricii Concerte de cinci stele (cu începere la ora 15:30), puteți asculta concertul susținut de Orchestra Simfonică din Viena la Konzerthaus din Viena în 11 martie 2018 cu Vasily Petrenko dirijor și solist violonistul Emmanuel Tjeknavorian. În program: Concertul op. 61 în Re major pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven și Suita simfonică op. 35 „Sheherezada” de Nikolai Rimski-Korsakov.
- sîmbătă, dacă sînteți matinali, Allegro… de weekend vine cu Concertul op.77 în Re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brams în interpretarea lui Maxim Vengerov și a Orchestrei Simfonice din Chicago conduse de Daniel Barenboim.
- duminică, la sfîrșitul după-amiezii, începînd cu ora 17:00, rubrica Compozitorul săptămînii. Ludwig van Beethoven.
Informațiile sînt preluate de pe site-ul romania-muzical.ro, iar despre frecvențe ori modalități de ascultare găsiți informații în pagina dedicată.