caleidoscop,

Caleidoscop IV


de E. I. Pribeagu · luni, 15 iulie 2019

După un sfîrșit de săptămînă de octombrie, în care am citit și am scris mult, ba am reușit să mă bucur și de cîteva seriale TV, și, cum nu mă simt în stare să înfrunt o nouă săptămînă de muncă, o să încerc să prelungesc starea de bine ascultînd muzică și citind mult. Deja mă bîntuie gîndul unei lecturi ușoare, de vacanță, căci Insula comorilor a lui R. L. Stevenson îmi face tot mai mult cu ochiul după ce, în urmă cu cîteva zile, mi-am amintit de ceasurile cînd, în copilărie, am devorat-o în iarba proaspăt cosită. Mai e și o alta, cu mult mai ispititoare – În căutarea timpului pierdut, ciclul lui Proust a cărui lectură, dintr-o răsuflare, n-am fost în stare s-o împlinesc pînă acum. Nu știu însă dacă sînt pregătit pentru o astfel de întreprindere titanică, dacă sînt gata să mă redescopăr.

Răsfoind lumea

Plăcerile și trîndăviile săptămînii 15-21 iulie 2019

Cadoul muzical al săptămînii: Concertul nr. 1 în re minor, BWV 1052 de Johann Sebastian Bach în interpretarea lui Andrzej Czajkowski (într-un concert susținut la Londra în 24 iulie 1973).

Recomandările mele muzicale vin, ca-n fiecare săptămînă, din programul Radio România Muzical.

  • luni, în ultima parte a rubricii Polifonii (cu începere de la ora 13:05), vă recomand Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 3 op. 37 în do minor pentru pian și orchestră, la pian, Viniciu Moroianu, și Orchestra Națională Radio, dirijor Vlad Conta, și George Enescu - Poema română op. 1 în interpretarea Orchestrei Naționale Radio condusă de Horia Andreescu
  • marți, de la ora 10:00, rubrica Interpreții Festivalului “George Enescu” 2019 vă prilejuiește întîlnirea cu pianista Yuja Wang interpretînd Gabriel Fauré – Balada op. 19 în Fa diez major, dar și Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 3 op. 30 în re minor pentru pian și orchestră alături de Orchestra Simfonică „Simon Bolivar” din Venezuela dirijată de Gustavo Dudamel. De la ora 15:30, în cadrul rubricii Concerte de 5 stele, îl puteți asculta pe Renaud Capuçon în postura de solist și dirijor. În program: Wolfgang Amadeus Mozart - Concertele nr. 2 KV 211 în Re major, nr. 3 KV 216 în Sol major și nr. 5 KV 219 în La major pentru vioară și orchestră; Erik Satie/Patricio Cueto - Gymnopediile nr. 1, 2 și 3
  • miercuri, tot de la ora 10:00, o nouă întîlnire de excepție cu Yuja Wang: Serghei Rahmaninov – Rapsodia op. 43 pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră (Orchestra de Cameră „Mahler”, dirijor Claudio Abbado) și Serghei Prokofiev – Concertul nr. 2 op. 16 în sol minor pentru pian și orchestră (Orchestra Simfonică „Simon Bolivar” din Venezuela, dirijor Gustavo Dudamel)
  • joi, în cadrul rubricii Glissando (de la 10:00) Alexandru Tomescu interpretează alături de Orchestra Națională Radio, dirijată de Horia Andreescu, Concertul op. 64 în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn, iar Murray Perahia „Sonata lunii” op. 27 nr. 2 în do diez minor de Ludwig van Beethoven.
  • vineri, de la ora 21:30, în transmisiune directă de la Londra, „Prima noapte de la PROMS“. Festivalul BBC Proms se desfășoară anul acesta între 19 iulie și 14 septembrie.
  • sîmbătă, de la ora 10:00, rubrica Grădina de… sunete e plină de surprize: Scherzo nr. 4 op. 54 în Mi major pentru pian de Frederic Chopin în interpretarea lui Lang Lang, Concertul nr. 2 op. 7 în si minor „La Campanela” pentru vioară și orchestră de Niccolò Paganini cu Salvatore Accardo și Orchestra Filarmonicii din Londra condusă de Charles Dutoit, dar și Sonata nr. 2 op. 100 în La major pentru vioară și pian în interpretarea lui Leonidas Kavakos și a Yujei Wang.
  • duminică, de la ora 13:05, rubrica Concertele lumii vă oferă o întîlnire de neratat: Concertul susținut de Orchestra Filarmonică din Los Angeles la Sala „Disney” (19 mai 2018), dirijor Gustavo Dudamel și solistă pianista Mitsuko Uchida într-un program exclusiv Robert Schumann: Simfoniile nr.1 op. 38 în Si bemol major „Primăvara”, nr. 2 op. 61 în Do major și Concertul op. 54 în la minor pentru pian și orchestră.

Informațiile sînt preluate de pe site-ul romania-muzical.ro, iar despre frecvențe ori modalități de ascultare găsiți informații în pagina dedicată.

distribuie
Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare

Similare

· Caleidoscop VII
9 sept. 2019 · E. I. Pribeagu
· Caleidoscop VI
26 aug. 2019 · E. I. Pribeagu
· Caleidoscop V
19 aug. 2019 · E. I. Pribeagu