caleidoscop,

Caleidoscop VI


de E. I. Pribeagu · luni, 26 august 2019

La începutul săptămînii trecute eram convins că voi publica unul ori chiar două articole. N-am reușit decît să adun alte idei și ciorne, iar pe cîteva să le pregătesc pentru corectura finală. Adevărul este că tatonez și un nou mod de a mă adresa vouă, cititorilor fideli, un mod care sper să mă ajute să duc blogurile mai departe. Deja le dedic prea mult timp (unii ar putea spune că nu se oglindește în numărul articolelor publicate), dar simt că, dacă nu există un viitor real pentru ele, ar fi mai bine să renunț și să mă aplec mai mult asupra poveștilor, o trudă cu mult mai plăcută și mai „importantă” pentru trecerea mea prin lume.

Săptămîna aceasta este oricum pentru mine una de așteptare: sîmbătă începe Festivalul „George Enescu” și știu că vor urma seri de bucurie pură, dar despre acesta într-un articol separat. Primele recomandări le găsiți mai jos.

Canicula m-a toropit cu totul săptămîna trecută și, la sfîrșitul ei, m-am retras la țară unde am recitit, cu și mai multă plăcere decît îmi amintesc s-o fi făcut prima dată, Luminile și umbrele sufletului de Petru Creția. Păcat că astăzi nu se mai scrie astfel, dar mă-ntreb de mai există ochi, minți ori suflete în stare să mai primească asemenea rînduri. Și mă-ntreb cîți și-l mai amintesc pe Creția și ce rol enorm a avut în cultura română (coordonator al ediției critice Eminescu și, alături de Constantin Noica, al Operelor lui Platon, traduceri din Biblie, Platon, Virginia Woolf, T. S. Eliot, Marguerite Yourcenar…).

Răsfoind lumea

Plăcerile și trîndăviile săptămînii 26 august - 1 septembrie 2019

Cadoul muzical al săptămînii: o înregistrare din 1938 Concertului Branderburgic nr. 5 BWV 1050 în Re major de Johann Sebastian Bach: Gioconda De Vito (vioară), Arrigo Tasssinari (flaut) și Carlo Zecchi (pian).

Recomandările mele muzicale vin, ca-n fiecare săptămînă, din programul Radio România Muzical.

luni

  • de la ora 15:30 rubrica Concerte de 5 stele vă oferă, din stagiunea 2018-2019 BBC-Radio 3, concertul susținut de Orchestra Halle la Sala Regală de concerte din Nottingham, dirijor Sir Mark Elder și solistă violonista Viktoria Mullova; în program: Hector Berlioz - Uvertura op. 3 „Les francs-juges”; Jean Sibelius - Concertul op. 47 în re minor pentru vioară și orchestră; Claude Debussy - Trei nocturne; Maurice Ravel - Poemul coregrafic „Valsul”
  • de la ora 19:00, vă invit să ascultați rubrica Music box, realizată de Cristina Comandașu — Anne Sophie Mutter & John Williams – albumul “Across the stars” cu muzică de film.

marți

  • de la ora 10:00, rubrica Interpreții Festivalului “George Enescu” 2019 vă prilejuiește întîlnirea cu pianista Mitsuko Uchida interpretînd, alături de Orchestra Regală Concertgebouw și sub bagheta lui Kurt Sanderling, Robert SchumannSonata nr. 2 op. 22 în sol minor; Ludwig van BeethovenConcertul nr. 4 op. 58 în Sol major
  • de la ora 13:05, rubrica Polifonii vă încîntă cu* Simfonia a VI-a op. 68 în Fa major „Pastorala”* de Ludwig van Beethoven (Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Simon Rattle), dar și cu Concertul op. 129 în la minor pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann – la pian Alexandra Guțu, Orchestra de Cameră Radio, dirijor Horia Andreescu

miercuri

  • de la ora 13:05, în cadrul rubricii Polifonii un program extrem de bogat: Antonin Dvorak - Uvertura op. 91 „În mijlocul naturii” (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Baden Baden, dirijor David Zinman); Arcangelo Corelli - Sonate op. 5 pentru vioară și continuo (Ansamblul ”Sonnerie”); Joseph HaydnSonata în Do major pentru pian (Lang Lang); Petru StoianovMelancolie (Corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga); Gabriel FauréImpromptu pentru harpă solo (Miruna Vidican); Radu PaladiCvartetul de coarde nr. 1 în do minor (Cvartetul „Martfeld”); Jean SibeliusSuita op. 46 „Pelleas și Melisande” (Orchestra de Cameră Radio, dirijor Tiberiu Oprea)

joi

  • rubrica Glissando (ora 11:00) vă oferă, printre altele: Concertul nr. 1 op. 26 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch(solist Salvatore Accardo și Orchestra „Gewandhaus” din Leipzig condusă de Kurt Masur) și „Rhapsody in blue” pentru pian și orchestră de George Gershwin cu Leonard Bernstein ca solist și dirijor al Columbia Symphony Orchestra.
  • rubrica Polifonii (13:05) ascunde două momente de neratat Serghei Rahmaninov - Variațiuni op.42 pentru pian pe o temă de Corelli cu Daniil Trifonov) și Concertul op. 61 în Re major pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven cu Jascha Heifetz la vioară și Orchestra Simfonică din Boston condusă de Charles Munsch

vineri

  • de la ora 13:05 vă puteți reîntîlni cu Daniil Trifonov interpretînd Concertul nr. 2 op. 21 în fa minor pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin, alături de Orchestra de Cameră „Mahler” condusă de Mihail Pletniov

sîmbătă

  • la ora 19:00 începe Festivalul Internațional „George Enescu” – ediția 2019, iar de la ora 19:30, în direct de la Sala Mare a Palatului, concertul de deschidere susținut de Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Kirill Petrenko: George EnescuRapsodia română op. 11 nr. 2 în Re major și Ludwig van BeethovenSimfonia a IX-a op. 125 în re minor (Corul Filarmonicii “George Enescu”, dirijor Iosif Ion Prunner. Soliști: soprana Marlis Petersen, mezzosoprana Elisabeth Kulman, tenorul Benjamin Bruns și basul Kwangchul Youn)

duminică

  • în cea de-a doua zi de festival, de la ora 19:30, în direct de la Sala Mare a Palatului, puteți asculta concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din Berlin condusă de Kirill Petrenko și solistă violonista Patricia Kopatchinskaja interpretînd Concertul op. 36 pentru vioară și orchestră de Arnold Schonberg

Informațiile sînt preluate de pe site-ul romania-muzical.ro, iar despre frecvențe ori modalități de ascultare găsiți informații în pagina dedicată.

distribuie
Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare

Similare

· Caleidoscop VII
9 sept. 2019 · E. I. Pribeagu
· Caleidoscop V
19 aug. 2019 · E. I. Pribeagu