Florilegiu: Esenin, Wolfe, Ishiguro, Țvetaeva
Calendarul săptămînii 16-22 octombrie 2017: Serghei Esenin, Thomas Wolfe, Kazuo Ishiguro, Marina Țvetaeva

În săptămîna 2-8 octombrie 2017, în Florilegiu s-au adăugat frînturi din:
Serghei Esenin (1895-1925)
La 3 octombrie 1895, într-un sat din ținutul Riazanului, s-a născut Serghei Alexandrovici Esenin, poetul ce-a ars ca o torță și s-a stins la doar 30 de ani.
„Esenin este Poetul. […] Esenin ilustrează mitul creativității elementare, al genialității native care produce poezie așa cum pămîntul și ploile nasc vegetație luxuriantă.”, scria Lucian Raicu.

Thomas Wolfe (1900-1938)
Thomas Wolfe, născut la 3 octombrie 1900, a fost unul dintre cei mai mari prozatori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Jack Kerouac, Ray Bradbury ori Philip Roth își trag seva din el, iar William Faulkner, deplîngîndu-i moartea timpurie, scria: „Printre contemporanii lui și ai mei, îl consider pe Thomas Wolfe primul și cel mai important, pentru că noi toți am eșuat, dar Wolfe a trăit eșecul cel mai grandios, căci s-a străduit cel mai mult să spună totul… A avut poate un talent care îl depășea pe al nostru, ar fi putut deveni cel mai mare scriitor american…”
Wolfe s-a stins cu cîteva zile înainte de a împlini 38 de ani, în 15 septembrie 1938.

Kazuo Ishiguro (n. 1954)
În 2017 Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost acordat lui Kazuo Ishiguro „care, în romane de puternică forță emoțională, a descoperit abisul ascuns dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

Marina Țvetaeva (1892-1941)
Astăzi, 8 octombrie 2017, se împlinesc 125 de ani de la nașterea marii poete Marina Țvetaeva, cea despre care Leo Butnaru scria: „Marina Țvetaeva a reformat/reformulat prozodia rusă din interiorul acesteia, a modificat-o intrinsec-tipologic, noutatea fiind emanată din nucleu, din esențe, nu din forme. De unde și actualitatea, modernitatea, permanenta propulsie de contemporaneizare, «de la sine», a creației ei”.
