Florilegiu: Frank, Borges, Goncearov
Anne Frank, Jorge Luis Borges și Ivan Aleksandrovici Goncearov: frînturi de viață și de operă.

Săptămîna 12-18 iunie 2017 a fost marcată de trecerea a 75 de ani de la prima însemnare dintr-unul din cele mai celebre jurnale ale umanității. În Florilegiu s-au adăugat frînturi și din:
Anne Frank (1929-1945)
În urmă cu 75 de ani, în 12 iunie, Anne Frank împlinea 13 ani. Un caiet primit în acea zi avea să devină una din cele mai zguduitoare mărturii despre cel de-Al Doilea Război Mondial — Jurnalul Annei Frank. Anne a notat în el istoria celor doi ani petrecuți de opt evrei (familia Frank și încă patru persoane) într-o ascunzătoare din Amsterdam. Ultima însemnare este din 1 august 1944, cu trei zile înainte de descoperirea și arestarea lor. Cei opt sînt deportați în diverse lagăre cărora le va supraviețui doar tatăl Annei, Otto Frank.
Anne și sora ei, Margot, au murit în februarie ori martie 1945 în lagărul Bergen-Belsen.

Jorge Luis Borges (1899-1986)
Cel atît de îndrăgostit de poezie, de „O mie și una de nopți”, cel care credea că „nu e nevoie să construiești un labirint, cînd universul însuși constituie un labirint”, Jorge Luis Borges, a murit în 14 iunie 1986 la Geneva.

Ivan Aleksandrovici Goncearov (1812-1891)
În vara lui 1857, Ivan Aleksandrovici Goncearov (născut în 18 iunie 1812 la Simbirsk), aflat la Marienbad pentru tratament, scrie, aproape în întregime, „Oblomov”, romanul de care va fi pentru totdeauna legat numele său și despre care L. N. Tolstoi va nota:
„Oblomov este o operă măreață, cum nu apare decît o dată la foarte multă vreme. Sînt vrăjit de roman și îl tot recitesc.”
Este una dintre marile povești ale umanității, în care prinde viață și unul din cele mai fascinante personaje feminine – Olga. </span>
Ai să vezi: cînd în organismul dumitale se vor fi trezit toate puterile și viața va prinde a fremăta în jurul dumitale, vei vedea atunci lucruri pe care nu le vezi acum, vei auzi ce nu auzi încă: muzica nervilor, simfonia sferelor, vei prinde cu urechea cum crește firul de iarbă. Așteaptă, nu te grăbi, că vine de la sine!
Goncearov, despre care Cehov spunea că „e de zece ori mai talentat decît mine”, s-a stins la 15 septembrie 1891.

Citiți și „Ai să vezi: cînd în organismul dumitale se vor fi trezit toate puterile și viața va prinde a fremăta…”, un alt fragment din Oblomov.