Florilegiu: Rushdie, Ahmatova, Sînzienele
Săptămîna 19-25 iunie 2017 a închis în ea solstițiul de vară și noaptea de Sînziene. Ne-am amintit de Salman Rushdie și de Anna Ahmatova.

Săptămîna 19-25 iunie 2017 a închis în ea solstițiul de vară și noaptea de Sînziene. În Florilegiu s-au adăugat frînturi și din:
Salman Rushdie (n. 1947)
Salman Rushdie, un mare scriitor de la cumpăna mileniilor, a împlinit, în 19 iunie, 70 de ani.
Cine și ce sînt? Răspuns: sînt suma a tot ce s-a întîmplat înaintea mea, a tot ce am fost, văzut și făcut, a tot ce mi s-a făcut. Sînt orice lucru și orice ființă a căror existență în lume au afectat și au fost afectate de existența mea. Sînt tot ce se întîmplă după ce am plecat și nu s-ar fi întîmplat dacă n-aș fi venit. Și să nu credeți că reprezint un caz excepțional: fiecare «eu» […] conține o multitudine asemănătoare. Repet pentru ultima oară: ca să mă înțelegeți, trebuie să înghițiți o întreagă lume. (Copiii din miez de noapte, traducerea Radu Paraschivescu)

Anna Ahmatova (1889-1966)
Într-o zi de 23 iunie, în urmă cu 128 de ani, s-a născut o mare poetă rusă, Anna Ahmatova. Rubrica „Poemul de duminică” i-a găzduit versurile la început de martie — Înșir’te mărgăritari: „Elegie de martie” .

Sînzienele (24 iunie)
„Un mare neajuns crede poporul că are dela un fel de spirite femeiești ce poartă diferite numiri, cari toate la un loc se cuprind în acel de Iele, și uneori în cel de Zîne sau Rusalii. Aceste numiri sînt înmulțite de o altă credință populară care zice că Zînele să nu fie chemate după numele lor adevărat, ci cu un alt cuvînt convențional, care, firește, după ce devine știut de toți, trebuie părăsit și înlocuit prin altul. Astfel că Ielele se mai cheamă și Nemilostive, Dînse, Iude, Fetele lui Iuda, Drăgaice, Samovile, Vîlve, Nagode, Irodițe, Vînturițe, Vîntoase, Fetele Vîntoaselor, Stăpînele vîntului sau Irodice.” scria Tudor Pamfile în „Mitologie românească” despre făpturile magice cărora, uneori, „poporul le da numiri de laudă sau de dezmierdare […]: Milostive, Zîne milostive, Măiestre, Zîne măiestre, Doamne, Domnițe…”1
Iar ziua de 24 iunie, apropiată de solstițiul de vară, era una din zilele în care acestea se arătau:
„În ziua de Sf. Ion Botezătorul, numită Sînziene sau Drăgaică, nu se lucrează, căci te pocește și vei juca ca Drăgaicele. «Drăgaicele sînt un fel de Șoimane sau Rusalii care opăresc oamenii. În această zi se adună dis-de-dimineață de pe cîmp tot felul de buruieni bune de leac peste an».”2
Despre Tudor Pamfile puteți citi și în articolul „Cerul și podoabele lui..”.
