muntele lăuntric,

În mijlocul furtunii, ascultînd urletele singurătății

Ce faci cînd descoperi fața hîdă a singurătății? Cînd trădarea are gustul de fiere al dragostei celor de lîngă tine?


de E. I. Pribeagu · miercuri, 6 iulie 2022
frederic edwin church furtună în munți 1847 detaliu
Frederic Edwin Church, Furtună în munți, 1847 (detaliu)

Sînt dimineți în care te trezești, deschizi ochii și simți cu toată ființa că ai nimerit în cel mai îngrozitor coșmar. Zilele dinainte se bulucesc să te acopere cu zoaiele durerii, ale disperării, cu regrete, cu ce-a fost și nu mai e, cu ce-ar fi putut fi și îți e, de-acum, pentru totdeauna refuzat.

Viața îți ia, dar îți și dă e unul dintre sloganurile de îmbărbătare ale contemporaneității. Trebuie doar să ai răbdare.

Ce faci însă cînd nu mai ai nimic, cînd, asemeni lui Iov, iei un ciob ca să te scarpini și șezi „pe gunoi, afară din oraș”1, afară din lume? Cînd deschizi gura și nu ies decît sunete pe care doar tu le înțelegi, doar tu le auzi?

Ce faci cînd cei pe care-i iubești te rănesc? Cînd ultima lovitură vine tocmai de la ei, cei în fața cărora te-ai dezgolit, înaintea cărora ființa ta s-a arătat deplină și, în același timp, fragilă? Ce faci cînd le vezi rînjetul de satisfacție ori ridicatul nepăsător din umeri? Cînd înțelegi că între voi n-a fost decît o legătură de conjunctură?

Fiecare cădere pare ultima, fiecare prăbușire imposibil de depășit. Războiul cu ceilalți ne rîcîie pe dinăuntru inima, sufletul, ne umple măruntaiele de puroi.

Aștepți moartea, dar nu vine. Îți pui mîna streașină deasupra ochilor și privești lumina, întunericul, nici nu mai are importanță ce, ești doar tu în singurătatea de nepovestit a lumii.

Înțelegi atunci ce-nseamnă purtarea crucii? Înțelegi atunci părăsirea a tot și a toate? Găsești tăria de a te mai ridica ori te-ntinzi pe grămada de gunoi, convins de zădărnicia lumii, a vieții, a ta? Ori pînă și acestea nu sînt decît cuvinte, emoții calpe, nimicuri?

afară din oraș, rătăcind, așteptînd, chemînd ce nu poate fi chemat…

  1. Iov 2, 8 

citește despre
dragoste părăsire singurătate
distribuie
Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare

Similare

· Cine sîntem cu adevărat?
7 sept. 2021 · E. I. Pribeagu
· Povestea unei pasiuni „sîcîitoare”…
12 apr. 2019 · E. I. Pribeagu