hainele împăratului,

♭ Nu cumva verificarea documentelor contribuie la răspîndirea virusului Covid-19?


de E. I. Pribeagu · vineri, 27 martie 2020

Cum încă merg la serviciu și conduc în fiecare zi aproape 30 de kilometri, de cînd s-a dat ordonanța numărul trei, am fost oprit de două ori pentru verificarea documentelor și aflarea scopului călătoriei.

De fiecare dată, polițistul și, respectiv, plutonierul (sper să-i fi reținut bine gradul) erau protejați corespunzător: măști pe față și mănuși. Au studiat îndelung cartea de identitate, legitimația de serviciu și declarația pe proprie răspundere, apoi mi le-au înmînat din vîrful degetelor, aproape cu scîrbă, dar asta poate fi doar o impresie născută din propria-mi perspectivă distorsionată.

Eu n-aveam mănuși și nici mască. Rău faci! ați putea spune, dar m-a prins criza fără un stoc suficient, iar cînd m-am dezmeticit erau deja un lux interzis celor fără pile la farmacii, și nu sînt absurd să mă protejez de mine însumi cum văd că fac mulți care, singuri în mașină, conduc cu masca pe față.

Oricum mănușile nu mi-ar fi folosit la nimic în acest caz și de-aici nedumerirea mea: ce fac cu actele după? Cei care le-au verificat au pus înainte mîna pe alte zeci ori sute de alte documente. E posibil ca pe unele virusul să fi colcăit, să se fi așezat comod pe mănușile agenților, apoi extrem de relaxat să fi sărit pe actele mele. Pe acestea cum le dezinfectez? Cu spirt ori clor ați putea spune. Dar nu pot: pe buletin am o viză de reședință care s-ar deteriora (laminarea cred că e ilegală), legitimația de serviciu — vă las să vă imaginați singuri cam din ce hîrtie este făcută, cît despre declarația pe propria răspundere trebuie s-o păstrez pentru controale viitoare. Și totul în contextul regăsirii virusului pe diverse suprafețe și după 17 zile, cum s-a întîmplat în ca cazul vasului Diamond Princess.

Mi-a trecut prin minte, încă mă gîndesc să încerc, să-i întreb dacă pot să țin eu documentele cît timp le studiază, deși sînt convins că, din cauza unei asemenea obrăznicii, o să par suspect și s-ar putea să mă aleg cu o amendă pentru că am ori n-am bască, după caz.

Noi sîntem sfătuiți să ne spălăm cît mai des pe mîini, să ne protejăm, să stăm în casă, dar sîntem expuși atît de ușor epidemiei tocmai de autoritățile statului. Ca și-n spitale, de altfel!

distribuie
Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare