♭ Zarva lumii — 5 iulie 2019
de E. I. Pribeagu · vineri, 5 iulie 2019
O săptămînă dominată de caniculă, dar de, e vară. Concediile își arată tot mai des colții ispititori și tot felul de festivaluri ne îmbie. Vorba ceea – bani și băutură să fie…
Proba la limba și literatura română de la bacalaureat a dovedit din nou cît de inventivi lingvistic ori ideatic sînt odraslele țării și ce minune de lume ne-a adus „progresul” digital.
- A mai trecut o zi a Statelor Unite, dar tortul și artificiile au fost, din nou, prea departe ca să ne bucurăm de ele. Ș-apoi parcă nici cele 50 de stele ori dungile albe și roșii nu mai sînt ce-au fost, iar tot mai mulți cîrtesc pe la colțuri poftind la o bucată mai mare din prada globală. Bine măcar că Trump ține steagul sus și a promis să-l înfigă pe Marte cît mai curînd.
- O săptămînă în care, rînd pe rînd, Cloudflare, Microsoft, Facebook, Instagram și WhatsApp n-au funcționat la întreaga capacitate ori au căzut complet și mare parte din planetă s-a trezit în sevraj.
- Nu e bine să rămîi prea mult ferecat în propria minte. Nu ne-nvăța oare înțelepciunea populară că nu-i bine te iei de gînduri, mai ales că, vorba lui nenea Iancu, „Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, firește, și nimica mișcă”1. Poate cel mai interesant articol al săptămînii…
- De ce ar trebui să muncim mai puțin și să rezervăm mai mult timp pasiunilor
- Oamenii de știință îi îndeamnă pe protestatarii ecologiști să planteze copaci pentru a salva planeta. Acum să vedem diferența dintre vorbe și fapte…
- Predicțiile climatice ale NASA pe termen lung sînt extrem de precise
- Pentru prima dată au fost descoperiți pigmenți albaștri în pene fosilizate
- Nostalgicii își pot căuta casetele cu muzică, rătăcite prin poduri ori prin sertare, în așteptarea unui dispozitiv bluetooth care să-ntoarcă anii în care folosind creioane și pixuri derulau
- Copiii de toate vîrstele, după proiectul de lege depus la Senat ieri, au început să dea nemulțumiți din mînuțe și piciorușe ori să facă haz de necaz aflînd că s-ar putea să fie nevoiți să-și întrețină părinții la bătrînețe. Nu e ca și cum aceștia ar fi avut grijă de ei aproape două decenii, poate și mai mult, fără a fi obligați de o lege stupidă. Bine, sînt cazuri și cazuri – și de părinți, și de copii.
- Din nou despre intimitate: Amazon a confirmat că păstrează, pe termen nedefinit, înregistrările utilizatorilor conversațiilor cu asistentul vocal Alexa și Mă ascultă Facebook? De ce apar reclame cu un produs imediat ce ai vorbit despre el?
Ca întotdeauna, vă aștept sugestiile de lectură și poate unele se vor regăsi în zarva lumii.
I. L. Caragiale, Conu Leonida față cu reacțiunea, sc. III ↩
