zarva lumii,

♭ Zarva lumii — 6 septembrie 2019


de E. I. Pribeagu · vineri, 6 septembrie 2019

Pentru cîteva clipe m-a ispitit gîndul să scriu despre săptămîna politică, dar campania electorală a început deja, se ascut cuțitele și știu că-n asemenea momente e bine să stai departe de locurile unde se-ntîlnesc ticăloșii, dar, mai ales, să nu le tulburi cuiburile.

Am încercat să trec peste oboseala zilelor și rutina întoarcerii în cîmpul muncii bucurîndu-mă de Festivalul George Enescu și au fost cîteva concerte în care m-am pierdut cu totul. Și e abia prima săptămînă.

A început și programul Litoralul pentru toți. Mă indispun etichetări de genul pentru toți ori ăia cu vouchere de vacanță, expresie a unui dispreț absurd din partea celor care-și permit sezonul și care, de cele mai multe ori, n-au făcut mai nimic pentru poziția socială ori financiară în care se lăfăie.

Luni începe școala (n-am să înțeleg de unde graba, de ce 15 septembrie nu mai e o zi bună? chiar ni se tîmpesc geniile rămînînd încă o săptămînă acasă?) și e deja o modă ca televiziunile să-și umple programele de știri cu reportaje catastrofale despre starea deplorabilă a școlilor, despre cum, din nou, multe sînt fără apă curentă ori fără toaletă. Peste o săptămînă știm cu toții că se va așterne uitarea și că doar un accident va readuce în discuție aceste probleme, fără însă ca o schimbare reală să aibă loc.

Lăsînd la o parte prăpastia imensă între urban și rural, unii îndrăznesc să vorbească despre accesul egal și neîngrădit la educație, e atît de evidentă acum și prăpastia dintre săraci și bogați. Am văzut copii care făceau mofturi în alegerea rechizitelor de tot felul, în culoarea copertelor caietelor, care căutau ghiozdane moderne, pline de gadget-uri, ai căror părinți cheltuiau mii de lei doar pentru prima zi de școală, pe cînd alții abia aveau o sută ori două de lei cu care încercau să cîrpească necesarul începutului de an: ghiozdane care se rup a doua zi, caiete cu o hîrtie mizeră și stilouri ori pixuri dintr-un plastic ordinar.

Dacă puteți ajutați un astfel de copil, o sută de lei nu-nseamnă mare lucru, pe cînd pentru el înseamnă o altă lume. Are nevoie de cărți, de caiete care să acopere, fie și parțial, golul căscat între el și ceilalți. Ș-apoi ce e mai de preț pe lumea asta decît bucuria ori fericirea unui copil?

La sfîrșit de săptămînă se anunță zile frumoase, de vară, așa că încă mai e timp să vă bucurați ori să-i bucurați pe alții cu o banală înghețată.

Vînzător de înghețată la Constantinopol
Vînzător de înghețată la Constantinopol, sfîrșitul secolului al XIX-lea

Ce-am răsfoit

La sfîrșit, un filmuleț despre perceperea adevăratelor dimensiuni ale sistemului solar și un altul despre Lună și despre cît de ușor ignorăm lucrăm lucruri simple ce pot naște adevărate bucurii, lăsîndu-ne vrăjiți de fericiri absurde și artificiale – reacția celor ce văd Luna altfel, într-o seară oarecare, spune totul.

To Scale: The Solar System de Wylie Overstreet via Vimeo.

A New View of the Moon de Alex Gorosh via Vimeo.

 

Ca întotdeauna, vă aștept sugestiile de lectură și poate unele se vor regăsi în zarva lumii.

distribuie
Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare

Similare

· ♭ Zarva lumii — 30 august 2019
30 aug. 2019 · E. I. Pribeagu
· ♭ Zarva lumii — 23 august 2019
23 aug. 2019 · E. I. Pribeagu