florilegiu,

Florilegiu: Botta, Steinhardt, Shelley, Preda, Hesse, Istrati, Mann, Eminescu

Emil Botta, N. Steinhardt, Shelley, Marin Preda, Hermann Hesse, Panait Istrati, Th. Mann ori Mihai Eminescu sînt cei de care mi-am amintit în vara lui 2017.


de E. I. Pribeagu · marți, 15 august 2017

Vara e vremea vacanțelor, dar și a lecturilor. În cea din 2017, mi-am amintit de cîțiva dintre marii scriitori ai lumii care mi-au încîntat ori alinat multe ceasuri în trecut.

Emil Botta (1911-1977)

„…un dor fără sațiu…” Într-o zi de 24 iulie, în urmă cu 40 de ani, se stingea Emil Botta.

Emil Botta Ultima intrebare

N. Steinhardt (1912-1989)

Are orice om cîte o «uliță a copilăriei». (Ciutură ce cumpănește în anii începutului păcatului strămoșesc.) A mea acolo a fost, în Pantelimonul cel atît de oarecare, între Capra și Fundeni — și-n curtea fără capăt a unei fabrici de cherestea, poate industria cea mai curată, adînc pătrunsă de mirosul lemnului tăiat și al rumegușului. (După ce plouă, din scînduri și butuci îmbibați se răspîndește un parfum înțepător.)

Fascinația unei mahalale românești din «vremuri bune». Fascinație pentru suflet a locului unde a nimerit? Pentru mine, captare puternică — deși cu mijloace atît de modeste. Ce poate fi mai neînsemnat, mai pieritor, decît salcîmul curților sărmane și cîrciumile tîrgoveților mintoși?

scria N. Steinhardt despre locul unde, în ziua de 29 iulie 1912, a văzut lumina zilei.

În Jurnalul fericirii, Monahul de la Rohia ne-a lăsat spre amintire și călăuzire această tulburătoare frază despre salvarea prin poezie: „Cine știe multe poezii pe dinafară este și va fi mereu fericit în închisoare.”</span>

Percy Bysshe Shelley (1792-1812)

Unul dintre cei mai mari poeți englezi, Percy Bysshe Shelley, s-a născut în urmă cu 225 de ani, în ziua de 4 august 1792. După o viață zbuciumată, o furtună îi frînge destinul în golful La Spezia înainte de-a împlini 30 de ani, într-o zi de 8 iulie.

Shelley La o albastrea
traducerea: © Petre Solomon

Marin Preda (1922-1980)

În ziua de sîmbătă, 5 august, s-au împlinit 95 de ani de la nașterea lui Marin Preda, unul dintre cei mai mari prozatori români.

Marin Preda Cel mai iubit dintre paminteni

Hermann Hesse (1877-1962)

În urmă cu 55 de ani, într-o zi de_ 9 august, se stingea Hermann Hesse. Avea 85 de ani și îmbogățise literatura universală cu povești ca _„Siddhartha”, „Lupul de stepă”, „Narcis și Gură-de-Aur” ori „Jocul cu mărgele de sticlă”.

În 1946 primise Premiul Nobel pentru Literatură „pentru inspiratele sale scrieri care, crescînd în îndrăzneală și putere de pătrundere, exemplifică idealuri umanitare clasice și înalte calități ale stilului”.

traducerea: © George Guțu

Panait Istrati (1884-1935)

În ziua de 10 august 1884, la Baldovinești, un sat de lîngă Brăila, s-a născut Panait Istrati.

Panait Istrati Nerantula
traducerea: © Alexandru Talex

Thomas Mann (1875-1955)

În 1929, Premiul Nobel pentru Literatură îi era acordat lui Thomas Mann „…în principal pentru marele roman «Casa Buddenbrook», care de-a lungul anilor a fost întîmpinat cu o constant sporită apreciere ca o operă clasică a literaturii contemporane”. Născut la 6 iunie 1875 în Lübeck, Thomas Mann a murit în_ 12 august 1955_ la Zürich, în Elveția.

Thomas Mann Muntele vrajit
traducerea: © Petru Manoliu

Mihai Eminescu (1850-1889)

Mihai Eminescu ne-a lăsat 31 de sonete. „Răsai asupra mea…” e singurul de inspirație religioasă, fiind închinat Fecioarei Maria. Un sonet ca o rugăciune, „o rugăciune a lui Eminescu însuși, cu tot ce era el și cu ce devenise cu timpul, cînd începuse să-l împresoare umbra durerii din urmă, cea a neputinței.”, după cum nota Petru Creția.

Mihai Eminescu Rasai
distribuie




Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare

Similare

· Condeierul… primul an din poveste
30 ian. 2018 · E. I. Pribeagu
· Florilegiu: Salinger, doină, Joyce
14 ian. 2018 · E. I. Pribeagu