ceața din oglindă,

♭ Vîrstnicii sînt cei mai vulnerabili în fața COVID-19. Ajutați-i și protejați-i!


de E. I. Pribeagu · vineri, 13 martie 2020

Panica născută din necunoaștere, alimentată magnific de media, a dat naștere îmbulzelilor, de cele mai multe ori, la limita raționalului din supermarket-uri, la cumpărături nechibzuite de zahăr, ulei, făină și mălai.

Bineînțeles că, imediat, au apărut înțelepții, atotștiutorii și au început să rîdă de frica celor care au acționat sub impulsul momentului. Glumele s-au înmulțit, iar disprețul a luat proporții de-a dreptul monstruoase. Și care a fost categoria cea mai blamată, cea mai disprețuită (așa cum se întîmplă de ceva timp și mi-este peste putință să înțeleg de ce)? Cea a bătrînilor, a pensionarilor.

Cumva s-a uitat că mulți dintre ei au apucat perioada comunistă, că încă își amintesc, și nu la modul plăcut, statul la cozi, lipsurile, raționalizarea, dar, dincolo de orice, majoritatea sînt singuri, dacă au noroc încă sînt un cuplu. Copiii le sînt departe ori nu le pasă, iar ei, izolați, așezați în fața televizoarelor sînt bombardați fără încetare de știri alarmante. Și încercați să înțelegeți că pentru mulți dintre ei lumea aceasta nouă, minunată li se arată de-a dreptul înspăimîntătoare și de neînțeles.

Ați auzit cumva vreo recomandare ca ei să stea în casă, pentru că ei sînt categoria cea mai vulnerabilă? Nu, pe burtiere și pe buzele reporterilor e doar iminența sosirii COVID-19 ca una dintre plăgile Egiptului, veritabilă ciumă a secolului XXI, o plagă pentru care încet se găsesc țapi ispășitori: cei plecați afară și care acum, speriați, la rîndul lor poate dezinformați în țara de adopție, se întorc acasă.

Iată însă care sînt statisticile în ceea ce privește rata mortalității pe categorii de vîrstă:

vîrstaRata mortalității
(cazuri confirmate)
Rata mortalității
(toate cazurile)
peste 80 de ani21,9%18%
70-79 de ani 8,0%
60-69 de ani 3,6%
50-59 de ani 1,3%
40-49 de ani 0,4%
30-39 de ani 0,2%
20-29 de ani 0,2%
10-19 de ani 0,2%
0-9 de ani nu există decese

Și o statistică despre cum afecțiunile preexistente influențează numărul de decese:

Afecțiuni preexistenteRata mortalității
(cazuri confirmate)
Rata mortalității
(toate cazurile)
Afecțiuni cardiovasculare13,2%10,5%
Diabet9,2%7,3%
Afecțiuni respiratorii cronice8,0%6,3%
Hipertensiune8,4%6,3%
Cancer7,6%5,6%
fără condiții preexistente 0,9%

(sursa ambelor tabele: worldofmeters.info)

Și acestea sînt date de la sfîrșitul lui februarie. E de ajuns să ne uităm la ce se întîmplă în Italia, cu un număr foarte mare de bătrîni în rîndul bolnavilor, ca să înțelegem adevărata dimensiune a tragediei.

Așa că încercați să nu-i mai blamați atît pentru că au plecat să-și facă provizii căzînd pradă isteriei generale. Mai bine încercați să-i ajutați. Izolați-i la domiciliu, iar dacă e imperativ să iasă însoțiți-i! Mască de protecție, mănuși de unică folosință. Și chiar dacă nu sînt rudele voastre, dacă vă sînt doar vecini, întrebați-i și pe ei de au nevoie de ajutor, dar încercați să interacționați cît mai puțin avînd mereu în vedere protecția lor. Și cînd mergeți la cumpărături întrebați-i dacă nu le lipsește ceva. O sticlă în plus de lapte ori o pîine nu vă împovărează. Și aveți grijă că farmaciile ascund un risc și mai mare pentru ei: deși unele nu lasă decît cîteva persoane înăuntru, cozile ce se formează afară sînt calea sigură de răspîndire a virusului.

Și mai e ceva de care trebuie să țineți cont: nu lăsați copiii în grija bătrînilor, pentru că s-a dovedit că, în cazul celor mici, virusul e aproape inofensiv, dar, dacă sînt purtători, pot deveni un real pericol pentru bunici.

Dar poate știți mai bine ce trebuie făcut, poate viața voastră e cu mult mai importantă, poate ei au trăit destul, doar că, peste cîteva cîteva luni, s-ar putea ca nopțile să vă fie cu mult mai lungi și mai negre.

Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoșeze.
Ioan 14, 27

Feriți-vă de răul dinafară, dar temeți-vă de cel dinăuntru! Și, nici măcar pentru o clipă, nu lăsați frica să vă întunece judecata!

distribuie
Cele mai citite

· ♭ Tihna pierdută a iernilor de altădată
26 ian. 2019 · E. I. Pribeagu
· Cinci cărți care nu m-au lăsat să dorm
29 apr. 2017 · E. I. Pribeagu

Abonare
RSS
Contact
E-MAIL
Conectare